Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów omega-3, w tym kwasu linolenowego, palmitynowego, oleinowego, stearynowego, które zapobiegają chorobom układu krążenia i obniżają poziom cholesterolu.
Dzięki dużej ilości błonnika wspomaga perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom, a zawarte w nasionach związki śluzowe łagodzą podrażnienia błony śluzowej żołądka, przełyku.
Nasiona lnu są źródłem białka, węglowodanów, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, oraz witaminy C i cennych składników mineralnych, jak: magnez, cynk, fosfor, wapń, miedź.
Zawierają również dużo lignanów, które mają właściwości antyoksydacyjne i zapobiegają nowotworom.
Siemię lniane obniża poziom glukozy we krwi i bardzo korzystnie wpływa na okrywę włosową u zwierząt.
W przypadku zaparć, po zaparzeniu pod przykryciem i odcedzeniu ziaren, można podać przestudzony kleik do pyszczka zwierzęcia, np. przy pomocy strzykawki.