Jeleń - walory mięsa z jelenia wynikają ze zdrowego trybu życia, jakie prowadzi to zwierzę: z zachowania naturalnej diety bazującej na świeżych liściach, trawach i ziołach, a także intensywnej, codziennej aktywności fizycznej. Dzięki temu zawiera ono niewiele tłuszczu i dużo białka. Ponadto nie są w nim obecne antybiotyki ani hormony. Z tych powodów mięso z jelenia jest więc polecane alergikom. Dziczyzna jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych - w porównaniu z wołowiną zawiera aż 5-krotnie więcej kwasów n-3, które m.in. dbają o odporność i pomagają zapobiegać nowotworom. Zawarte w mięsie jelenia witaminy B3 (niacyna) i B12, wspierają m.in. układ nerwowy. Cynk utrzymuje skórę i sierść w dobrej kondycji, przyczyniając się również do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Kaczka - pożywny i bogaty w białko szlachetny gatunek drobiu. Kaczki nie nadają się do typowego chowu przemysłowego. Pochodzą wyłącznie z małych hodowli, w których mogą swobodnie wychodzić na dwór i są karmione ziarnami zbóż. Kacze mięso, choć jest wysoko kaloryczne, zawiera jednak mnóstwo zdrowych tłuszczów i wyróżnia się korzystnym profilem niezbędnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Ponadto dostarcza dużą dawkę zapobiegającego anemii żelaza, będącego przeciwutleniaczem i zapobiegającego zmianom nowotworowym selenu oraz zapewniającego prawidłowe funkcjonowanie skóry cynku, a także oddziałujących na cały organizm witamin z grupy B.
Karma z jeleniem i kaczką to:
· 80% mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego,
· gatunki mięsa o wyjątkowych właściwościach,
· wysokiej jakości białko o strawności na poziomie 90-95%,
· receptura oparta na nieprzetworzonych surowcach,
· gotowy produkt przetworzony w minimalnym stopniu, niezbędnym do zapewnienia mu bezpieczeństwa mikrobiologicznego i trwałości,
· składniki mineralne i witaminy w najlepiej przyswajalnej postaci,
· cenne naturalne dodatki dietetyczne i funkcjonalne:
· drożdże piwne zawierające prebiotyki: mannanooligosacharydy i β-glukany – wspierające odporność,
· wodorosty morskie – dostarczające łatwo przyswajalnych składników mineralnych i witamin,
· omułek nowozelandzki, glukozamina i siarczan chondroityny – dbające o stawy i skórę,
· siemię lniane, psyllium (babka płesznik), juka Mojve – sprzyjające prawidłowemu działaniu przewodu pokarmowego i regulujące gospodarkę lipidowo-węglowodanową,
· bez sztucznych aromatów, barwników i polepszaczy smaku,
· bez konserwantów,
· bez dodatku zbóż.
jeleń 40% (mięso 20%, płuca, wątroba), kaczka 40% (wątroba, serca, żołądki, mięso 5%), rosół, żurawina 3%, substancje mineralne, batat 1%, groszek 0,5%, gruszka 0,5%, drożdże piwne suszone 0,3% (źródło prebiotyków: mannanooligosacharydów i β-glukanów), siemię lniane 0,1%, nasiona babki płesznik, jukka Mojave, wodorosty morskie, omułek nowozelandzki zielonowargowy 0,02%, glukozamina 0,02%, siarczan chondroityny 0,02%.
białko surowe – 11%, tłuszcz surowy – 7,5%, popiół surowy – 2%, włókno surowe – 0,8%, wilgotność – 76%, wapń – 0,3%, fosfor – 0,25%.